Logo Just T

Blog

0268.513070
vanzari@just-t.ro

Blog

ceai ghimbir

Ceai de ghimbir pentru trăiri intense și aromate!

Să începem cu o întrebare: pot fi denumite amestecurile obținute din plante și fructe „ceaiuri”? Depinde, răspundem noi, depinde de fiecare! Ca să fim sinceri până la capăt, ceaiul se obține doar din planta de ceai, respectiv camellia sinensis, iar tot ceea ce conține părți din plante (rădăcină, tulpină, frunze, muguri sau flori) și/sau fructe ar putea fi catalogat sub denumirea „produse de tip ceai”.

 

În limba română însă, termenul generic  pentru acest tip de produse este cel de ceai de plante/fructe sau cel impropriu, de infuzie. Pentru că, de fapt, infuzia este o modalitate de a prepara ceaiul sau ceaiul din plante, ca și decoctul. Indiferent însă de denumirea pe care o preferați, ambele fiind corecte, noi vă garantăm că amestecurile noastre din plante și fructe, cu sau fără adaos de ceai, vă vor surprinde prin gustul lor proaspăt și aromat. Și asta pentru că folosim pentru ele numai produse atent selectate, majoritatea certificate organic, fără arome și adaosuri chimice.

 

Începem povestea ceaiurilor noastre din plante cu unul dintre cele mai apreciate sortimente:

 

Ceai de ghimbir – Just t Nr. 23 ORGANIC HERBAL TEA GINGER & LEMON

 

Just t no.23 este un ceai organic cu ghimbir, lămâie și aromă de lemongrass, cunoscută în România sub denumirea de citronela sau iarbă de lămâie. Ceaiul este obținut din plante atent selectate, cultivate cu responsabilitate sau chiar în variantă organică.

Amestecul mai conține coajă de măceşe, rădăcină de lemn dulce, mentă și coajă de portocală. Totul se infuzează pentru a obține o licoare de culoare galben strălucitor și gust puternic, fructat, puțin înțepător, delicios și îți limpezește capul, astfel că îți poți pune toate gândurile în ordine.

 

Principalul ingredient, ghimbirul, este o plantă perenă, originară din India și sudul Chinei, zingiber officinale pe numele său științific. Deși după aspect am putea crede că folosim rădăcina, în realitate se utilizează o parte din tulpina subterană, un rizom de 5-6 cm lungime, cu o formă contorsionată, care dă chiar denumirea plantei.

 

Deoarece planta de ghimbir  a fost adusă în Europa din India, numele său științific derivă din dialectele indiene pali și sanscrită, respectiv „singivera” și „shringavera” – ceea ce s-ar traduce prin „în formă de corn de cerb”. Planta este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D. Conține o serie de compuși specifici cum ar fi gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene, aceștia având afrodiziac și acţionând ca tonic general, pentru a înlătura oboseala şi toxinele din organism.

 

La ce mai este bun ghimbirul?

La ceai, bineînțeles, dar și ca plantă medicinală, la gătit sau ca un conservant 100% natural, în industria parfumurilor sau a cosmeticelor. Gustul plantei este răcoritor, puțin picant, cu note fructate. La fierbere, aroma sa scade, iar gustul înțepător se intensifică. Prin prăjire, iuțeala sa se estompează, iar prin confiere i se intensifică aroma și capătă un gust dulce. Se poate consuma și utiliza atât în stare crudă, cât și uscat, sub formă de fulgi sau pudră.

Plantă medicinală folosit de peste 2.000 de ani

Ca plantă medicinală, ghimbirul este folosit deci de peste 2.000 de ani: ca energizant și pentru accelerarea metabolismului, ca digestiv și produs anti-parazitar, ca anti-inflamator și stimulent pentru circulația sangvină sau pentru a scădea colesterolul.

Ghimbir în bucătărie pentru gusturi intens

Din punct de vedere culinar, ghimbirul este folosit în tot felul de preparate, de la sosuri și supe, la mâncăruri pe bază de carne și legume și până la deserturi sofisticate. De asemenea, se utilizează și pentru una dintre băuturile preferate ale americanilor, „ginger ale”: un amestec de ghimbir, zahăr și apă gazoasă.

Ceaiul de ghimbir – un elixir cu proprietăți curative

Pe noi însă ne interesează în mod special ca ingredient principal pentru ceai: în combinație cu plantele enumerate mai sus, ceaiul de ghimbir de la Just t nu este doar o licoare cu un gust divin, ci un adevărat elixir cu proprietăți curative.

De ce să alegem ceaiul de ghimbir?

Potrivit ultimelor studii în domeniul medical, ceaiul de ghimbir dispune de efecte benefice asupra organismului: antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamatorii, antibacterian, antifebril şi antiagregant  plachetar. Cu alte cuvinte:

 

  • Ceaiul de ghimbir este un bun digestiv, recomandat după mesele îmbelșugate. Poate preveni balonarea, împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale și este un antiemetic perfect (pe românește, taie greața!).

 

  • Este extrem de eficient în tratarea răcelilor: decongestionează căile nazale, ameliorează tusea, favorizează expectoraţia și ajută în cazul alergiilor severe.
  • De asemenea, întăreşte sistemul imunitar, asigură o cantitate ridicată de antioxidanţi, reduce riscul de accident vascular, previne formarea cheagurilor de sânge, blochează depozitarea grăsimilor și reduce nivelul de colesterol.

 

Medicii spun că substanțele active din ghimbir sunt eficiente și pentru tratarea articulaţiilor, migrenelor, durerilor de spate sau a crampelor musculare.  Unele studii susțin că planta are și un puternic efect antitumoral și combate o parte din efectele secundare ale tratamentului medical oncologic.

 

Mai mult, ceaiul poate fi folosit:

  • pentru slăbire contribuind la accelerarea metabolismul, arderea grăsimile și stimulează eliminarea toxinelor,
  • pentru a revitaliza foliculii și a limita căderea părului,
  • dar și ca afrodiziac, în condițiile în care efectul asupra circulației sangvine poate îmbunătăți viața sexuală.

 

Cum se prepară ceaiul de ghimbir Just t GINGER & LEMON?

 

Tot ceea ce este bun poate fi găsit în ghimbir, spune un vechi proverb indian. Așa că vă dăm rețeta perfectă pentru tot ceea ce este bun: un pliculeț cu ceai de plante sau o linguriță de amestec (cca. 3,5 gr.) se infuzează timp de 5-8 minute în 350-500ml apă fierbinte și obțineți o licoare aromată binefăcătoare.

 

Băutura se poate consuma caldă dar și rece, în anotimpul călduros, combinată eventual cu miere și lămâie, dar și cu multă gheață pentru zilele de vară.

 

O altă sugestie de a te bucura de beneficiile ceaiului de ghimbir este folosirea acestuia în preparea deserturilor delicioase, chiar la tine acasă.

 

Bine de știut

De asemenea, este bine de știut că infuzia conține lemn dulce și trebuie consumată cu moderație de către hipertensivi (max. 250 ml/zi). De asemenea, suferinzii cu afecţiuni renale trebuie să consume o cantitate limitată din acest ceai, care le-ar putea agrava problemele existente.

 

Tot ceaiul de ghimbir consumat în exces poate reduce  nivelul de zahăr din sânge, cauzând hipoglicemie. Aveți grijă și dacă urmați un tratament cu aspirină sau ibuprofen, deoarece ghimbirul scade tensiunea arterială şi poate cauza palpitaţii, dar şi sângerări neobişnuite.