Despre Ginko Biloba
Ginko Biloba
Ce este Ginkgo Biloba?
Ginkgo Biloba, cunoscut sub denumirea populară de „patru-bani”, „arborele templier japonez” sau „caisa argintie” este unul dintre cei mai vechi copaci de pe Pământ, făcând parte din fauna perioadei Mezozoice. De asemenea, este singurul copac supravieţuitor din familia Ginkgoaceae. În prezent, populaţii semnificative de Ginkgo Biloba pot fi întâlnite în China, Coreea şi Japonia, de unde s-a răspândit în multe regiuni temperate şi subtropicale ale globului. În Europa a fost cultivat pentru prima oară în Olanda (în 1730), însă în prezent este răspândit şi în alte ţări, în scop ornamental, dar mai ales în scop terapeutic.
Deşi toate componentele plantei au demonstrat de-a lungul timpului efecte medicinale deosebite, cele mai folosite în acest sens sunt frunzele de Ginkgo Biloba. Acestea sunt bilobate, au formă de evantai, şi sunt o adevărată încântare în sezonul de toamnă datorită multicoloritului lor. În scop terapeutic, sunt cultivate cu grijă în perioada în care frunzele au o culoare galben intens, indicator al unui conţinut ridicat de principii active numite flavonoide, cu rol puternic antioxidant.
Informatii generale despre Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba este unul dintre cei mai „batrani” arbori de pe Pamant, o specie unica si singulara in lume. Desi in Jurasic acest arbore popula toata emisfera nordica a planetei, in prezent el creste natural doar intr-o regiune restransa din sud-estul Chinei.
Face parte din familia Ginkgoaceae si este singurul supravietuitor al acestei familii, care a crescut pe Pamant inca de acum 270 de milioane de ani. Din acest motiv, arborele de Ginkgo Biloba este considerat o adevarata „fosila vie”.
Impunator, cu o inaltime ce poate ajunge pana la 30-40 de metri si cu o coroana bogata, acesta mai este cunoscut si sub numele de „arborele pagodelor”, „caisa argintie”, „arborele templier japonez”, pentru ca in Japonia a fost identificat pentru prima data. Este un arbore deosebit de rezistent, putand sa ajunga chiar si pana la 1000 de ani.
Ginkgo Biloba a supravietuit si datorita beneficiilor pe care oamenii le-au identificat. Calugarii budisti din sudul Chinei au cultivat arborele inca din anul 1100, iar de acolo s-a raspandit in Japonia, Coreea si, la inceputul secolului al XVIII-lea, in Europa.
Uzul terapeutic al frunzelor si fructelor de Ginkgo Biloba este de notorietate, mai ales in medicina traditionala asiatica. Prima mentiune cu privire la beneficiile sale a fost identificata in timpul dinastiei Han (206 i.Hr si 220 d.Hr.) Apoi, arborele a fost mentionat in literatura in jurul anului 1400, ca un remediu pentru rani si pistrui. In Occident, Ginkgo Biloba a inceput sa fie utilizat incepand cu anii 1950.
In tara noastra, Ginkgo Biloba nu creste in mod spontan, insa il putem gasi in cateva plantatii mici in Romania, deoarece nu este un arbore foarte pretentios cand vine vorba despre conditiile de mediu. Rezista atat la seceta, la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate, cat si la ploi abundente.
Beneficiile Ginkgo Biloba
. Preparatul de ginko este un vasodilatator al vaselor care duc spre inimă, creier şi extremităţi.
Americanii folosesc acest medicament împotriva bolii Alzheimer şi poate preveni scleroza arterială. A dat rezultate în procesele de îmbătrânire şi a îmbunătăţit memoria, astmul, alergia, hipertensiunea arterială, scleroza multiplă, demenţa senilă, incontinenţa urinară
Beneficiile Ginkgo Biloba pentru organism
Cu o carte de vizita atat de atractiva, Ginkgo Biloba a fost considerat mereu un arbore ales, iar frunzele si fructele acestui arbore milenar au fost utilizate in scop terapeutic.
Extractul din frunzele de Ginkgo Biloba are puternice proprietati antioxidante, datorita flavanoidelor si terpenoidelor. Aceste componente, alaturi de substante nutritive precum vitamine din complexul B si C sau minerale precum magnneziu, fier sau calciu care se gasesc in frunzele de Ginkgo Biloba, ii atribuie acestui arbore numeroase beneficii.
Citeste mai jos care sunt cateva dintre efectele benefice ale Ginkgo Biloba:
- Imbunatateste circulatia – acesta este cel mai cunoscut efect al extractului de Ginkgo Biloba. Studiile efectuate pana acum atesta faptul ca extractul de Ginkgo Biloba are o contributie importanta in ceea ce priveste imbunatatirea circulatiei sangelui, fapt ce ajuta la reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare sau atac cerebral. In acelasi timp, persoanele care au circulatia periferica deficitara si isi simt mereu mainile si picioarele reci pot sa utilizeze extractul de Ginkgo Biloba pentru remedierea acestor probleme. Acelasi efect recomanda extractul de Ginkgo Biloba si in combaterea varicelor sau a hemorozilor.
- Sprijina memoria – acest beneficiu se datoreaza tot actiunii pe care il are extractul de Ginkgo Biloba la nivelul sistemului circulator. Activitatea cerebrala este puternic influentata de circulatia sangelui la nivelul creierului, astfel incat cele doua beneficii sunt strans legate, iar odata cu imbunatatirea circulatiei putem avea parte si de un sprijin in ceea ce priveste procesele cognitive. Datorita acestui efect, Ginkgo Biloba a fost utilizat si ca tratament complementar pentru boli degenerative precum dementa sau Alzheimer.
- Regleaza metabolismul – Ginkgo Biloba contribuie la reglarea metabolismului datorita antioxidantilor pe care ii contine. Acestia contracareaza efectele radicalilor liberi ce determina stresul oxidativ un factor patogen important in procesul de metabolizare a glucidelor. Combaterea stresului oxidativ are, astfel, un efect protector impotriva obezitatii si ajuta la mentinerea unui nivel optim de insulina in sange.
- Creste libidoul si imbunatateste functia sexuala – Ginkgo Biloba determina o crestere a libidoului atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. In urma unui studiu in care s-au utilizat si pilule placebo s-a observat o crestere a dorintei sexuale in cazul femeilor trecute de menopauza carora li s-a administrat extract de Ginkgo Biloba. In acelasi timp, datorita efectului pe care il are asupra circulatiei, Ginkgo Bilobaeste de ajutor in tratarea disfunctiei erectile.
- Combate depresia – extractul de Ginkgo Biloba combate depresia datorita antioxidantilor continuti si a efectului lor neuroprotector. Numeroasestudii au demonstrat legatura dintre stresul oxidativ, care poate fi combatut cu ajutorul antioxidantilor, si afectiuni precum anxietatea sau depresia. De altfel, stresul oxidativ este o consecinta a unui dezechilibru dintre radicalii liberi si antioxidanti, astfel incat orice produs care contine antioxidanti este considerat unul de ajutor in ameliorarea simptomelor depresiei.
- Amelioreaza diverse afectiuni oculare – Ginkgo Biloba are o actiune benefica la nivelul globului ocular, ajutand la reducerea severitatii simptomelor caracteristice glaucomului si degerescentei maculare.
- Contribuie la vindecarea unor afectiuni ale pielii – Efectul extractului de Ginkgo Biloba asupra afectiunilor dermatologice a fost evidentiat in mai multe lucrari de specialitate. Una dintre cele mai importante, o lucrare semnata de dermatologul american Philip D. Shenefelt (coautor al cartii Integrative „Dermatology”), arata ca Ginkgo Biloba poate fi de ajutor in tratarea unor afectiuni ale pielii, precum psoriazis sau vitiligo.
- Ar putea ajuta la reducerea simptomatologiei ADHD – un studiu realizat de o echipa de medici din Germania a aratat ca extractul de Ginkgo Biloba ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD). Medicii subliniaza insa ca, desi rezultatele lor au aratat efecte pozitive, este nevoie de o aprofundare in acest sens.
Efecte adverse şi contraindicaţii:
Datorită rolului său de stimulare a circulaţiei sangvine la nivel vaselor de sânge, nu se recomandă utilizarea de Ginkgo Biloba în cazul persoanelor care urmează să suporte intervenţii chirurgicale sau stomatologice, pacienţilor cu hemofiilie sau persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui sau trombocitare.
Ce utilizam de la Ginkgo Biloba
Frunzele de Ginkgo Biloba au forma unui evantai, iar fructele, care sunt produse doar de arborii de gen feminin, au un miros puternic si sunt asemanatoare caiselor, dar cu dimensiune mai redusa. Pulpa fructelor nu este comestibila, dar din frunze se poate prepara ceai, in vreme ce extractul din muguri poate fi utilizat pentru diverse produse farmaceutice.
Sunt utilizate si nucile de Ginkgo Biloba, care sunt semintele din samburii fructelor. Acestea sunt comestibile si sunt utilizate in bucataria asiatica.
Cum se utilizeaza Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba se poate utiliza sub forma de ceai, tincturi, unguente, suplimente nutritive sau in unele medicamente, iar produsele care il contin se gasesc, de regula, in farmacii si magazine naturiste. Extractul de Ginkgo Biloba se gaseste si in unele capsule pentru imbunatatirea memoriei.
Indiferent pentru care dintre produsele care contin extract de Ginkgo Biloba am opta, cert este ca un consult medical este necesar inainte de administrarea acestora. Efectul notabil asupra sistemului circulator face din produsele pe baza de Ginkgo Biloba unele care necesita prudenta in cazul in care sunt administrate in paralel cu medicatia pentru afectiuni cardiovasculare.
Prin urmare, inainte de administrarea unor produse farmaceutice care contin extract de Ginkgo Biloba, este indicat sa porti o discutie cu medicul si sa faci o serie de analize medicale.
Contraindicatii si reactii adverse ale extractului de Ginkgo Biloba
Desi are efecte benefice importante, Ginkgo Biloba prezinta si cateva contraindicatii. Produsele care contin extract de Ginkgo Biloba ar trebui evitate de femeile insarcinate, iar in cazul copiilor ar trebui administrate doar la recomandarea medicului. In acelasi timp, persoanele care sufera de boli cardiovasculare ar trebui sa utilizeze cu prudenta astfel de produse si doar la recomandarea medicului curant. Printre posibile reactii adverse ale extractului de Ginkgo Biloba se numara: durerile de cap, ameteala, palpitatiile, tulburarile digestive (constipatie, diaree), reactiile alergice cutanate.
Ginkgo Biloba poate interactiona cu alte medicamente, precum antidepresivele, antihipertensivele sau contraceptivele orale, generand reactii adverse.
Ca orice alt produs natural, Ginkgo Biloba are o multime de beneficii pentru sanatate, insa tine de noi sa il folosim in mod corect si sa avem parte de actiunile benefice.
Sursa:Internet