Musetelul: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Musetel: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Musetelul este o planta medicinala delicata, dar cu puteri tamaduitoare complexe. Micile flori de la aceasta planta speciala erau considerate de egipteni medicament universal, care ofera alinare la toate bolile. Batranii dobrogeni ii spuneau plantei de musetel “floarea Raiului”, pentru ca vindeca suferinta de orice fel.
Aceasta planta medicinala a fost utilizata si apreciata de mii de ani datorita proprietatilor curative deosebite pe care le are. Prezenta peste tot, accesibila oricui, usor de intrebuintat, planta de musetel a fost si este remediul saracilor cat si al bogatilor.
Numeroase persoane, adepte ale remediilor natruiste, au renuntat la medicamentele costisitoare, in detrimentrul florilor parfumate, delicate si suave ale musetelului.
Musetel: caracteristici generale
Musetelul mai este cunoscut in popor si sub alte denumiri: romanita, romonelul si poalele Sfintei Maria. Planta erbacee anuala, creste in flora sponatan din Europa, Asia si Afica de nord. Poate fi intalnita pe marginea drumului, in parcuri, pe campii, pe langa garduri, in cimitire sau in gradina de langa casa. Este o planta comuna care are talia de 30-50 cm. Tulpina verde este puternic ramificata. Frunzelele sunt divizate, de culoare verde inchis. Florile sunt grupate in capitule terminale, foarte parfumate, cu flori galbe tubulare, inconjurate de flori albe.
In scop terapeutic sunt utilizate florile recoltate in zilele insorite ale lunilor mai-iunie. Organele recoltate trebuie puse in straturi subtiri la uscat. Uscarea se realizeaza in spatii uscate bine aerisite.
Florile prospete ale musetelului sunt bogate in compusi glucozoizi si flavonoizi au cantitati remarcabile de acizi grasi, fitosteroli, substante amare, mucilagii si ulei volatil.
Musetel: proprietati si beneficii
Florile de musetel au proprietati terapeutice deosebite: analgezice, antiseptice, antiinflamatoare, antihistaminice, cicatrizante, gastrice, antiseptice, imunostimulatoare si tonice. Preparatele cu musetel ajuta la relaxare nervoasa si impiedica dezvoltarea formatiunilor ulceroase.
- Musetelul este un bun imunostimulator.Florile marunte, sunt un dar al naturii, sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru intarirea organismului impotriva bolilor sezoniere. De asemena sunt utilizate pentru revigorarea organismului in perioadele de convalescenta. Continutul ridicat de fosfor din musetel ajuta la buna functionare tuturor organelor.
- Preparatele din musetel asigura somn odihnitor, indeparteaza anxietatea si ajuta la relaxare nervoasa. Musetelul este utilizat pentru obtinerea somnului odihnitor. Numeroase studii au demonstrat ca persoanele care consuma constant ceai de musetel sunt mai putin predispuse la dezvoltarea de ulcer din pricina stresului. Glicina, acid gras ce se gaseste din plin in musetel ajuta la mentinerea in stare excelenta la sistmului nervos.
- Antiinflamator puternic.Musetelul are actiune eficenta in tulburarile gastrice, sepatice si stomacale. Ajuta la reducerea inflamatieiilor din organism infiferent de cauza acestora. Preparatele din musetel au actiune miraculoasa pentru stomac, intestine si ficat. Favorizeaza reducerea inflamatiilor lanivelul acestor organe.
- Cicatrizant natural.Gargara cu musetel are efecte minutate asupra cavitatii bucale. Trateaza afectiunile gingivale, aftele si ajuta la reducerea inflamatiilor bucale. Infuzia concentrata are si efecte antiseptice si bateriostatice, impridicand dezvoltarea microorganismelor la nivelul caviatii bucale.
- Este decongestionant al cailor respiratorii superioare.Preparatele cu musetel sunt indicate in virozele respiratorii, raceli si gururai. Imbunatatesc functionarea cailor respiratorii superioara, impiedica deavoltarea gemenilor la nivelul acestora, si ajuta la cicatrizarea zonelor lezate. In plus musetelul stimuleaza sistemul imunitar.
Musetel: mod de utilizare
Mustelul este utilizat in preparatele naturiste sub forma de ceai, cataplasma, tinctura de musetel. De asemena are efecte minunate daca este combinat cu alte plante medicinale, care accentueaza potentialul curativ. Ofera efecte minunate daca este combinat cu coada soricelului, lemn dulce, menta, salvie, pelin sau galbenele.
1.Ceaiul de musetel este cel mai utilizat preparat pentru afectiunile stomacului si bolile intestinale. Se prepara amestecand 1 lingura flori uscate/proaspete cu 250 ml de apa clocotita. Dupa ce florile isi lasa toti compusii chimici in apa poate fi strecurat. Se bea cand atinge temperatura agreata.
Ceaiul concentrat, obtinut prin amestecarea a doua linguri de pulbere cu aceiasi cantitate de apa clocotita mentionata mai sus poate fi utilizat pentru tratarea afectiunilor bucale. Se face gargara, dupa care se elimina.
- Cataplasma obtinuta din flori de musetel proaspeteeste un bun cicatrizant, se obtine prin zdrobirea florilor si aplicarea acestora direct pe zona afectata.
- Tinctura, pastraza in ea toate elementele benefice ale musetelului. In 100 ml alcool de fructe se adauga 20 g de flori uscate de musetel. Preparatul de agita temeinic si se pune la odihnit pentru doua saptamani, timp in care se verifica si se agita zilnic. La final se strecoara si se depoziteaza in recipiente speciale. Se consuma conform indicatiilor medicului.
Musetel: contraindicatii si reactii adverse
Florile de musetel nu trebuie consumate de femeile insarcinate. Studile au aratat ca musetelul trece in laptele matern si poate afecta sistemul digestiv al bebelusului, deci trebuie consumat cu precatutie de mamicile care alapteaza.
Musetelul nu trebuie utilizat de persoanele asmatice si cele care sufera de alergii la polenul acestei plante sau a altor plante similare (galbenele, arnica). Persoanele care sunt sensibile la aceste plante pot suferi alergii respiratorii si cutanate severe.
Sursa -Internet