Logo Just T

Blog

0268.513070
vanzari@just-t.ro

Blog

No.5. – Earl Grey, probabil cel mai popular ceai negru din lume.

Ceaiul negru înseamnă poveste, legendă, rețete delicate și multă energie, iar Earl Grey le îmbină rafinat pe toate acestea și îi oferă personalitate. Povestea celui mai apreciat ceai negru, Earl Grey, a început de mai bine de două secole și continuă să fie preferatul a milioane de oameni.

Just t aduce laolaltă povestea și gusturile rafinate într-o rețetă unică, datorită mixului cu bergamotă și lămâie. Toate acestea putând fi savurate în rețeta noastră de ceai Just t no. 5 – Earl Grey.

De la legendă la invitație la poveste

Istoriile referitoare la acest ceai spun că denumirea Earl Grey este legată de politicianul Charles Grey (1764 – 1845). Conform primei legende, acesta ar fi fost beneficiarul unui transport de ceai negru, care ar fi fost depozitat împreună cu o încărcătură de portocal şi bergamotă. Fiind păstrate împreună, se pare că frunzele de ceai au absorbit parfumul fructelor, iar lordului Grey i-ar fi plăcut foarte mult noua aromă, care, ulterior, a fost comercializată folosindu-se de numele său (earl= vechi titlu nobiliar englez).

O altă poveste care leagă numele lordului britanic de ceaiul aromat spune că, în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o în îndepărtata Chină, l-ar fi salvat de la înec pe fiul unui înalt demnitar. Recunoscător, tatăl i-ar fi dezvăluit lui Charles Grey reţeta ceaiului negru cu bergamotă – aceasta pentru că în Regatul Chinei s-ar fi inventat şi folosit prima dată ceaiurile aromatizate. Istoricii însă nu au găsit nici o dovadă a vizitei în China, iar amestecul original comercializat încă din 1824 conţinea ceai negru indian şi ceai de Ceylon, nicidecum ceai chinezesc.

Deşi poveştile sunt frumoase, nu se ştie sigur care dintre acestea este şi reală. Alţi specialişti spun că, la vremea respectivă, aromele ar fi fost folosite pentru a îmbunătăţi gustul ceaiului cu o calitate mai slabă. Ceea ce nu mai e cazul în vremurile moderne! Cert este însă, că ceaiul negru cu bergamotă – Earl Grey a devenit extrem de popular datorită aromei sale inconfundabile.

Beneficiile ceaiului negru

Aşa cum deja aţi aflat, pentru a obţine celebrul Earl Grey se foloseşte ceaiul negru, care provine din frunzele arbustului camellia sinesis. Frunzele şi tulpinile plantei ajunse la maturitate  sunt culese şi apoi puse la uscat, după care sunt supuse unui proces de mărunţire şi fermentaţie. Procesul de oxidare prin care trece acest tip de ceai, face ca aroma şi calitatea să se păstreze vreme mai îndelungată, comparativ cu alte ceaiuri.

Cel mai cunoscut beneficiu al băuturii obţinute prin infuzare îl constituie faptul că ne poate asigura doza zilnică de energie, graţie celor două constituente, teina şi teofilina, care pot accelera ritmul cardiac. De asemenea, ceaiul negru este celebru pentru conţinutul ridicat de polifenoli – substanţe antioxidante care protejează de deteriorare celulele corpului nostru.

Fără a intra în amănunte plictisitoare, medicii sunt de acord că orice tip de ceai negru este benefic în cazul bolilor cardiovasculare, stimulează activitatea cerebrală şi digestia, întăreşte sistemul imunitar, scade valorile colesterolului şi protejează dantura, prevenind apariţia cariilor şi a plăcii bacteriene.

Oamenii de ştiinţă au analizat şi au descoperit că, în plus, ceaiul negru este bogat în minerale precum zinc, calciu, crom, magneziu, mangan, fier, potasiu, fosfor, fluor și aluminiu şi constituie o bună sursă de vitamine PP, K, B1, B2 și vitamina C, precum şi un furnizor de uleiuri volatile, aminoacizi şi iod.

Unele studii medicale susţin că acelaşi ceai negru poate fi folosit în prevenţia şi tratamentul unor afecțiuni, utilizat cu succes pentru a preveni boala Parkinson.

Poate că nu ştiaţi, dar ceaiul negru oferă şi o mulţime de beneficii pentru piele şi păr. Astfel, este folosit într-o serie de tratamente cosmetice pentru înlăturarea cearcănelor şi a ridurilor, previne apariţia coşurilor sau acţionează ca balsam pentru pielea crăpată a buzelor. Mai mult chiar, antioxidanţii şi cofeina din ceaiul negru stimulează creşterea părului, previne căderea acestuia şi îi conferă strălucire şi luciu.

Una peste alta, ceaiul negru poate înlocui cu succes cafeaua, având o mulţime de efecte pozitive ca şi aceasta, dar mult mai puţine contraindicaţii.

De ce ceai negru Earl Grey no.5?

Adăugând bergamotă şi aromă de lămâie combinației fine de ceaiuri negre de calitate superioară, Just t face din acest amestec o minunăţie care trebuie savurată în fiecare zi! Cei care preferă produsele organice, găsesc la noi şi varianta bio a acestui ceai negru cu bergamotă, furnizat din surse certificate.

 

Cum îl preparăm?

Infuzaţi ceaiul Just t no. 5 – Earl Grey timp de 3–5 minute în apă la 90 de grade Celsius şi bucuraţi-vă de gustul său catifelat. Dacă folosiţi frunze de ceai şi nu pliculeţe, puneţi o linguriţă de Earl Grey la fiecare ceaşcă de apă şi turnaţi lichidul fierbinte peste frunze. Este bine să ştiţi că infuzia nu trebuie băută foarte fierbinte, ci trebuie lăsată să se răcească puţin, pentru ca papilele gustative să poată aprecia din plin aroma de bergamotă.

Atenţie: dacă lăsaţi prea mult ceaiul la infuzat, frunzele vor elibera prea multă teină – prin urmare, gustul devine amar, iar lichidul îşi pierde din savoare. De asemenea, trebuie să ştiţi că, din cauza cantităţii ridicate de cofeină, nu este bine să îl bem chiar înainte de culcare.

Ceaiul negru poate fi savurat oricând, simplu sau în cocktailuri, iarna, chiar și vara datorită gustului său fresh. Tu cum obișnuiești să îl savurezi?

———————————-

Dacă-ți dorești să fii printre primii care află noutățile din lumea ceaiului, te invităm să te alături comunității noastre, a iubitorilor de ceai.

 

 

 

Post a Comment